係咪好得先!設計對白
10月 5日 本週二,千嬅如常一早到四季酒店做 gym,離開時,素顏的她面頰明顯凹咗。"
娛頭
睇西安神醫 植入羊腸線 楊千嬅$4,000拮走 Pizza面
2010年10月07日
十月七日開始在紅館舉行婚前最後一個演唱會,聲稱要減二十磅上舞台的楊千嬅,瘦身成果明顯,面頰、手臂、小腿都一律大縮水。除了進行一系列地獄式運動,做 gym跑步,依從營養師設計餐單進食,原來千嬅還在黎明契姐介紹下,接受一位專程由西安來港的醫師做穴位「埋線」減肥,在全身穴位以針灸埋下一般做手術用的「羊腸線」,刺激穴位以達到減肥功效。
據知,比丁太還早一個月「埋線」瘦面的,還包括已為人父的張智霖。要瘦要靚,無分男女。
黎明契姐介紹
將於十二月二十日舉行婚禮的楊千嬅,另一重要任務,是本週四開始舉行一連五場婚前演唱會。
「始終係結婚前最後一個騷,正正式式進入人生另一階段,所以千嬅好緊張,一定要做到最好俾人睇!以前開騷,做 gym打拳節食佢一樣做齊,但係咁徹底嘅地獄式減肥,今次都算係第一次!」千嬅身邊人說。
上週六(十月二日),千嬅排完舞,由九龍城趕往尖沙咀 The One,為無綫《名人廚房》擔任嘉賓。當日所見,千嬅昔日的 pizza面已經無咗,連手臂、小腿都明顯消瘦。能夠在短短兩個多月內,成個人縮細超過一個碼,無啖好食外,千嬅還有神秘減肥法。
兩個月前,千嬅在黎明契姐介紹下,由一名遠道由西安而來的醫師,進行穴位「埋線」減肥。
「其實丁子高喺組 VRF前係個二百磅肥仔,佢都有好多另類減肥心得,但『埋線』減肥呢樣嘢,都係黎明契姐同佢講,初時聽到話要喺穴位下面埋入羊腸線(一般外科手術用)都覺得匪夷所思,後來經過了解,先知原來呢種針灸法喺國內早有歷史,五十年代上海,有軍醫用埋線方法治療長期痛症,而且羊腸線會自動溶解,對身體無害,所以丁子高先放心俾老婆試。」


10年 3月  3月出席《志明與春嬌》首映時,千嬅身形脹爆, pizza面無所遁形,穿上 legging 的她,大小腿都非常粗壯。
 
千嬅為演唱會狂操,日日無啖好食,奶奶(左一)為怕她捱不住,採取連食三月冬蟲草攻勢。
 
埋線用的中空鋼針約 10cm長,羊腸線放在直徑 1mm的中空位置內,綠色部分是可活動的針頭,按下後羊腸線會被推出,鋼針用完即棄。
 
近日閉關為演唱會排練的千嬅,本週一仍俾面無綫,與林峯及周秀娜錄影《名人廚房》。

針灸晉級版
這個名為「穴位埋線」的減肥法,中醫學上稱為「定位針灸」,是針灸再晉級,一般針灸減肥是以針刺激穴位,幫助減肥,而「穴位埋線」,是將羊腸線植入穴位內,用羊腸線代替毫針,對穴位產生持續刺激作用,達致治療疾病效果,直至近年,才應用到減肥、美容方面。
羊腸線有風險
近期在中台兩地大熱的「穴位埋線療法」,是將可被人體吸收的生物蛋白線物質(俗稱羊腸線)植入穴位,使相應穴位可長時間處於被按壓和受刺激,持續發揮效力,令身體可在這種良性刺激下不斷調整和修復。而羊腸線即常用於西醫的外科手術線,兩星期便可完全被身體自然吸收及分解。穴位埋線法有疏通經絡,調和氣血功能,促進機體新陳代謝和調節各種內分泌的功效。
雅賢針灸院余德賢中醫師解釋,「埋線」針對局部減肥是個謬誤,身體虛弱者不能做,「埋線主要是醫病,減肥都可以。肥胖主因是食得多、郁太少、新陳代謝變慢、身體藏濕等難以消耗能量,造成水腫。在對應的穴位埋線或針灸,可調節胃口、促進腸道蠕動、排走宿便、減輕水腫。但埋線減肥必須配合調節胃口,如果埋線後大吃大喝,一定減唔到肥。」
人體有數百個穴位,例如風府穴最多只可藏半吋,下面就是中樞神經,刺長多過一吋便可致命;背部的肺俞穴也不可直插,只能斜刺,不小心刺穿會造成氣胸,風險唔細。


埋線鋼針
羊腸線
「呢位西安中醫師,本身喺大陸已經有好多客,香港亦有唔少長期幫襯嘅名人熟客,所以請佢嚟香港施針,都要一個月前預約,仲要有熟人介紹先得。如果只係減肥同一般調理,只係要喺身上三十幾個穴位施針,每次收費四千蚊。」知情者說。


日日到排舞室練舞,千嬅原本粗壯的小腿,神奇變得纖瘦。
 
三個月來每日操練三小時,千嬅在健身教練指導下,舉三十磅重啞鈴練氣,她揚言又辛苦又肚餓,只為應付十月演唱會。(《 FACE》圖片)
 
婚後,千嬅經常約朋友飯局,一時間體重爆脹十多磅。(《 FACE》圖片)

醫埋哮喘
早前忙於閉關為演唱會排練的千嬅,亦先後做了兩次「埋線」治療。
「黎明契姐一早話明,埋線要喺一個月內做兩次先有效,八月千嬅請咗個醫師落嚟,喺四季酒店 book房做咗第一次,見效果唔錯,九月先再做第二次,如果單靠運動節食減肥,千嬅瘦極都集中瘦晒喺上半身,下半身、大腿、小腿啲位一般都好難減,今次用咗『埋線』療法,效果好唔同!」
入行前做過護士的楊千嬅,向來主張健康,對減肥從不積極,以往亦有不少纖體公司打她主意,甚至開出幾百萬優厚條件幫她減肥,千嬅一樣無動於衷,今次肯嘗試「埋線」減肥,除了信任老公丁子高,亦因為「埋線」針灸,可以同時治療哮喘。
「張玉珊好多年前曾經出過三百萬搵千嬅減肥,佢都唔制,到公告天下話年底舉行婚禮,又有纖體公司搵佢,今次仲開到四百五十萬,佢依然唔肯。但過去一年千嬅哮喘經常發作,身體弱咗好多,丁子高於是提議佢試吓『埋線』針灸。」千嬅身邊人說。


年底舉行婚禮的千嬅獲得婚紗公司贊助婚紗相,一對新人同為婚禮積極 keep fit。
 
瘦身成功的千嬅,早前為《斗零踭》拍 MV時亦穿短裙晒腿。
 
千嬅幫無綫到日本拍特輯,其間與日本組合 Exile會面。
 
Kaws於香港擺展,丁子高在五米高的 Companion前留影, pose似足老婆拍 MV的動作。

親自平反
有關接受「埋線」減肥一事,楊千嬅直認有做定位針灸,但她強調與減肥無關,最重要是治療哮喘。
「針灸呢樣嘢我不嬲有做開,有兩個中醫師幫開我,一個喺國內,一個喺香港,但如果你話我用呢個方法減肥,就抹煞咗我呢三個月嘅努力,我一定要平反!
「我日日只係食烚雞肉、無油菜、兩粒無花果,一日最少做三個鐘運動,做得好辛苦仲好肚餓,呢三個月我都有食冬蟲草調理身體,我從來唔相信有免費午餐,唔付出努力根本唔會瘦,做呢種針灸,係希望醫哮喘,等個肺好啲,可能身體內外都平衡到,對我做運動同節食減肥都有幫助,但絕對唔係用嚟減肥!」千嬅強調。
Chilam都做
穴位埋線療法是針灸治療法的延伸版,除了調理身體,對減肥效果亦顯著;而面形較闊的張智霖,過往一直靠化妝師打陰影做手腳,但上鏡依然遮唔到,最後 Chilam亦是透過黎明契姐介紹,今年七月做了第一次埋線,八月份再做第二次,他更向身邊人透露,終於見到自己塊面有番輪廓。

瘦身男女
為了保住瘦身材,藝人用盡方法減肥,最實際的還是多菜少肉的減肥菜單,加埋每日 keep住做運動,要有恒心,才是最佳的減肥方法。

欣宜 滾水走油
由十六歲高峰期 230磅減到 130磅, 23歲的欣宜由營養師度餐單,早午餐以麥片及高纖蔬果,也有適量澱粉質。如要出街食,準備滾水走油。還配合狂做纖體機同日日跳 hip hop舞,三料齊下。

Sammi 梳打餅當飯
為了應付演唱會及拍戲, Sammi會進行地獄式減肥,一日三餐無飯無糖,午餐食兩塊鹹梳打餅,咖啡及茶不加糖;晚餐以蔬果為主。每日做 gym、跳舞達八小時,運動量極大,身上零脂肪。

華仔 戒紅肉
四十九歲的華仔向來有營養師跟身,不用開工也 keep得靚身形。撞正做演唱會,會瘦到雙頰見骨,但他對飲食非常講究,每天飲大量果汁,早餐及午餐牛奶、多士,戒凍飲,晚餐煎魚加蔬果搭少許肉食,但不可吃牛肉。他家中有先進設備的私人健身室, keep住每天做運動。

楊千嬅花4000鏟走大臉 看西安神醫穴位減肥

楊千嬅爲了個唱豪花4000美元埋線減肥
10月7日開始在紅館舉行婚前最後一個演唱會,聲稱要減20斤上舞台的楊千嬅瘦身成果明顯,面頰、手臂、小腿都一律大縮水。除了進行一系列地獄式運動,做運動跑步,依從營養師設計餐單進食,原來楊千嬅還在黎明幹姐介紹下,接受一位專程由西安來香港的醫師做穴位“埋線”減肥,在全身穴位以針灸埋下一般手術用的“羊腸線”,刺激穴位以達到減肥功效。

據知,比楊千嬅早一個月“埋線”瘦臉的還包括已爲人父的張智霖,要首要靓,不分男女。

 

全站熱搜

stacylife 發表在 痞客邦 留言(0) 人氣()