Optimus LTE II 2GB RAM多工暢快

都市人乜都講快,各位睇吓身邊同事,個個一邊打字、一邊上網兼聽歌,務求將時間用到盡。唔知韓國係咪都興起呢種風氣,早前LG於當地推出了Optimus LTE II,規格嚟個大突破,配備當今手機市場最多的2GB RAM,加上1.5GHz雙核心處理器,不但開Apps夠流暢,仲令多工處理效能大幅提升,狂開10隻Apps都唔怕窒,任你點多心佢都應付得到。



售價:$4,380

狂開10隻Apps

Android手機嘅規格愈出愈勁,近期大家開口埋口都話四核心,不過今次新機嘅着眼點唔係處理器,反而係大家平時唔太留意嘅記憶體(RAM)。一般旗艦級智能手機都只會配備1GB RAM,一般文書、上網、打機都搞得掂,不過有時開多幾個大食Apps,Lag機總係走唔甩。因此Optimus LTE II特別加入2GB RAM,配合Qualcomm 1.5GHz雙核心處理器,多工處理能力即時超班;小記測試時狂開Flash短片、睇YouTube、玩《Smurfs' Village》等10隻大食Apps之下,操作仍然保持順暢,程式顯示可用記憶體仲有782MB,簡直游刃有餘!加上現時大部分Apps暫未為四核心處理器進行優化,2GB RAM搭雙核運算嘅優勢更加明顯!

微調Android 4.0

正所謂軟硬兼施,要將新機嘅機能盡情發揮,單靠硬件當然唔夠。所以新機預載咗最新Android 4.0系統,最重要嘅新功能當然係Recent Apps介面,長按Home鍵便會彈出運行中嘅應用程式,左右橫掃仲可以Kill Task,Multi-tasking更就手!除了Data Usage、人面解鎖等功能外,LG特意為介面進行優化,包括換頁3D效果、狀態欄快捷鍵等;其中最實用一定要數《Memo》,只要同時按加減音量鍵,便可即時在畫面上Jot Note兼畫畫,啱晒小記呢類成日要記事嘅人。


拍埋張microSD卡就見到8.9mm機身唔算好厚。

熱插拔式記憶卡,惟採用microSIM卡設計。

電池容量微增至2,150mAh,比一般手機長氣。
IPS亮麗大芒

外形方面,全黑長方形機身配合機背的防滑細紋,與早前的Optimus L7有幾分相似,第一眼睇落都幾Grand。不同的是,Optimus LTE II機頂右側備有一條可伸縮的天線,供韓國當地LTE上網、收看類比電視及玩專屬《LG U+》程式,可惜這些功能來到香港後都用唔到,淨係可支援3G上網。好在新機仲有個4.7吋大芒,採用高質素的IPS屏幕,色準自然;加上備有550nit亮度及720p解像度,用來煲劇、睇相冇得彈!可能廠商都預計到大芒特別耗電,所以為新機配置容量較大的2,150mAh電池,自然可以玩耐啲啦!


Memo介面可以寫字、畫畫,仲可以轉換顏色添!

長按Home鍵便會彈出多工介面,好易用。

試行10隻大食Apps,顯示竟然仲有782MB可用記憶體!

背殼用上近似橡膠的物料,並加上菱形細紋。

試片區
IPS芒出名高質素,用來睇YouTube HQ短片正到爆!

試相區
800萬像素鏡頭表現合格,拍攝樹葉時,連細紋都清晰可見。
規格表

制式:GSM四頻、WCDMA

處理器:1.5GHz雙核心

屏幕:4.7吋IPS(1,280×720解像度)

鏡頭:(前置)130萬像素、(後置)800萬像素

記憶體:2GB RAM、16GB內存、支援microSD

對外連接:藍芽、microUSB、HSDPA、Wi-Fi

電池容量:2,150mAh

作業系統:Android 4.0

體積:134.7×69.5×8.9mm

重量:145g

撰文:林子聰

攝影:胡振文、林子聰

查詢電話︰2374 0618

    stacylife 發表在 痞客邦 留言(0) 人氣()